Sherborne

Flow

Psychomotorische therapie

Sherborne


 

In het kort:

 

Veronica Sherborne ontwikkelde haar ideeën vanuit de observatie van de bewegingen van baby’s. Gedragen en ondersteund worden, ingepakt en gewassen worden zijn voor een baby de eerste lichamelijke ervaringen. Deze fysieke ervaringen zijn tegelijk de allereerste leerervaringen. Door veel met het lijfje bezig te zijn, krijgt het kind een gevoel van lichamelijke zekerheid en leert hoe het met zijn lichaam moet omgaan.

Als een kind door zijn verstandelijke en of lichamelijke beperking niet voldoende op zijn eigen natuurlijke manier zijn lichaam heeft kunnen ontdekken, kan Sherborne hen hier in stimuleren tot verdere ontwikkeling.

 

Kinderen die gestagneerd zijn in hun ontwikkeling doordat hun ouders niet voldoende in staat waren de signalen en behoeften van hun kind op te pikken, kunnen ook baad hebben bij de sherborne methode.

Voorbeelden bewegingsspellen:

 

  1. Vanuit buikligging of rugligging voortbewegen, hierbij al of niet gebruik maken van armen of benen.
  2. Per twee; liggend op de benen van de partner wordt de rug gemasseerd.
  3. Zittend op de knieën trommelen, tokkelen, wrijven; met de handen, de ellebogen
  4. In ruglig met het lichaam een hele grote ster maken, de armen en benen zo ver mogelijk uitsteken
  5. Per twee; A ligt op een doek; B trekt deze zachtjes door de ruimte.

 

 

Doelstelling


 

De lichaamsgerichte bewegingsmethode helpt in de lichamelijke, sociale en emotionele ontwikkeling van het kind. Met de spelvormen ontwikkelt het kind een positieve zelfwaardering!